Genoptræning EFTER HOVEDTRAUME
Når ens hverdag pludselig tager en uventet drejning, fordi man pådrager sig et hovedtraume i form at et piskesmæld (whiplash), hjernerystelse (commotio cerebri) eller en blodprop (apopleksi), får stort set alle synsforstyrrelser. Heldigvis heler flertallet hurtigt. Men hos en lille gruppe er helingen meget langsom, eller helt gået i stå, og det bliver nødvendigt med et rehabiliterings forløb.
En stor del af hjernen er involveret i bearbejdelsen af vores vigtigste sans, nemlig synet.
Sårbarheden er derfor stor, da øjnene er placeret forrest i hovedet, og synscenteret ligger allerbagest i baghovedet, hvor informationerne bliver bearbejdet.
Vi oplever mange der er overraskede over, at det er deres øjne der er problemet, fordi de ser tydeligt. Men et problem der hyppigt giver gener er, øjnenes indbyrdes koordinering (samsynet), som delvist bliver sat ud af spil.
Hjernen modtager et separat billede fra hvert øje og her er det samsynets opgave at sammensmelte de to billeder. Når man pådrager sig et hovedtraume, kan man i større eller mindre grad, miste øjnenes evne til dette samarbejde.
Synsindtrykkene skal nu manuelt efterkorrigeres i hjernen. Denne efterkorrigering af synet er meget krævende for hjernen, og lægger beslag på mentale ressourcer, for at vi kan opfatte et normalt billede af vores omgivelser.
Hovedtraume hænger ofte sammen med et
eller flere af nedenstående symptomer:
- Hovedpine / migræne
- Nedsat udholdenhed
- Udtrættes ved læsning / computer
- Svimmelhed / Balanceproblemer
- Lysfølsomhed
- Nedsat koncentration
- Orienteringsbesvær
- Fokusering og omstillingsbesvær
- Dobbeltsyn / evt. lukker det ene øje
- Nedsat afstandsbedømmelse
- Hoveddrejning / skæv kropsholdning
- Synsfelts tab
- Skelen
- Sløret syn
Disse symptomer kan diagnosticeres og i mange tilfælde, optimeres med synstræning hos en neurooptometrist.
Genoptræning via synstræning er vores spidskompetence, læs her hvordan du kommer i gang. Læs mere